Acupunctuur

Auriculotherapie: meer bekend onder de naam ooracupunctuur

Deze therapie werkt effectief bij talloze aandoeningen, klachten en symptomen, ook psychische klachten kunnen behandeld worden. Met een individueel ingestelde elektrische puntzoeker zijn de te behandelen reflexpunten op het oor exact te verifiëren. In overleg plaats ik een hele fijne verblijfsnaaldjes en/of magneet bolletjes precies op deze reflexpunten afgeplakt met een klein pleistertje. Door daarna deze specifieke punten zelf te stimuleren door er zacht op te duwen wordt dagen tot weken na de behandeling het zelfhelend vermogen van het lichaam nog geprikkeld, gestimuleerd en geactiveerd. Dit maakt deze methode zo effectief.

Alles is terug te vinden in het oor bv de organen zoals de longen, de nieren maar ook de chakra’s en emoties. De Franse neuroloog Dr Nogier is grondlegger van deze vorm van acupunctuur. De reflexgebieden zijn later door een Duitse neuroloog Dr Bahr in kaart gebracht met behulp van functionele MRI’s. Er is wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van de reflexgebieden verdeeld over het oor, en bij het aanprikken in een gestoord gebied is er activiteit te zien in het bijbehorende hersengebied. De prikjes van de dunne naalden voel je nauwelijks. Wel wordt een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet Dé Qi.

Acupunctuur kan bij allerlei klachten ingezet worden. Het meest bekend is deze therapie als ondersteuning bij het stoppen met roken of bij het afvallen, maar o.a. ook pijnklachten van het bewegingsapparaat, hoofdpijn, migraine, stoornissen in de functie van de organen, allergische klachten (huid en luchtwegen), slaapstoornissen, stress en psychische klachten en klachten zonder aantoonbare oorzaak behoren tot de indicaties van auriculo therapie.

Als extra ondersteuning: kan een therapeutisch advies gegeven worden in supplementen van de Schussler celzouten en/of de Bach bloesems. Kijken we samen naar het gebruik en duur. Dit zijn natuurlijke producten vormen een risicovrije therapie zonder bijwerkingen en verslavingen.

Vergoeding zorgverzekering:  de behandelingen worden gedeeltelijk of geheel vergoed, indien je aanvullend verzekerd bent. Vaak is het een maximum bedrag per dag en per jaar. Je hebt geen verwijsbrief nodig en het verplichte eigen risico is niet van toepassing op vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Let op: blootstelling aan zwaar lichamelijk belastende situaties (bijvoorbeeld intensief sporten, de sauna of roken) 2 – 3 uur vóór en ná de behandeling graag vermijden.

Advies: maak na de behandeling tijd vrij voor een wandeling langs de Zeeuwse stranden, een (voeten)bad en/of het drinken van extra water of (kruiden)thee. Dit heeft een positieve invloed op de helingsprocessen en het resultaat.